De voordelen van zwembadzout en onthardingszout voor je zwembad

Als je ooit de ervaring hebt gehad van het zwemmen in een kristalhelder, zacht aanvoelend zwembad of het genieten van een douche zonder dat er een laagje kalkaanslag op je huid achterblijft, dan heb je waarschijnlijk al de voordelen van zwembadzout en onthardingszout ervaren. Maar wat zijn deze soorten zout nu precies en hoe werken ze? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van zwembadzout en onthardingszout, twee cruciale componenten die vaak worden onderschat maar die een enorme impact kunnen hebben op je dagelijkse waterervaring. Van de chemische samenstelling en de werking tot de milieuvoordelen, laten we de magie achter deze zouten ontrafelen.

Het effect van zwembadzout

Wanneer mensen denken aan zwembadonderhoud, komen vaak termen als chloor, pH-balans en filtratie naar voren. Echter, een van de meest effectieve maar minder bekende methoden is het gebruik van zwembadzout. Dit zout wordt speciaal gefabriceerd om te gebruiken in zogenaamde zoutwaterzwembaden. In deze zwembaden wordt een zoutelektrolysecel gebruikt die elektrische stroom door het zout stuurt, resulterend in de productie van chloor. Het interessante hieraan is dat je hiermee een constante aanvoer van chloor hebt zonder dat je chemicaliën moet toevoegen. Niet alleen is dit een meer gestroomlijnde manier van onderhoud, het zorgt ook voor een zachtere waterkwaliteit, waardoor je huid en ogen minder snel geïrriteerd raken.

Onthardingszout

Terwijl zwembadzout voornamelijk gericht is op het optimaliseren van de waterkwaliteit in zwembaden, heeft onthardingszout een breder scala aan toepassingen, met name in het huishouden. Dit type zout wordt gebruikt in waterontharders die kalk en magnesium uit het water verwijderen. Het resultaat is zachter water, wat niet alleen beter is voor je huid, maar ook voor huishoudelijke apparaten. De levensduur van bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers kan aanzienlijk worden verlengd door het gebruik van onthard water. Daarnaast zijn er ook energievoordelen; apparaten werken efficiënter, wat op lange termijn kan resulteren in lagere energiekosten.

De milieu-impact 

Omdat beide soorten zout de behoefte aan chemische behandelingen verminderen, worden ze vaak als milieuvriendelijker beschouwd. Het gebruik van zout in plaats van agressievere chemicaliën kan helpen om de algehele ecologische voetafdruk van je huishouden te verminderen. Daarbij komt dat zwembadzout langer meegaat en dus minder vaak vervangen hoeft te worden, wat op zijn beurt weer minder productie en transport betekent.

De wetenschap

De werking van deze zouten is gebaseerd op eenvoudige maar effectieve wetenschappelijke principes. In het geval van zwembadzout vindt elektrolyse plaats om chloor te produceren, terwijl onthardingszout ionenwisseling gebruikt om mineralen uit het water te halen. Het zijn dus geen magische poeders, maar zorgvuldig geformuleerde middelen die gebaseerd zijn op solide wetenschappelijke kennis.

Hoe te kiezen

Als je overweegt om ofwel een zoutwaterzwembad aan te leggen of een waterontharder te installeren, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Ten eerste de kosten; hoewel zoutwaterzwembaden en waterontharders een initiële investering vereisen, kunnen ze op de lange termijn voordeliger zijn door lagere onderhoudskosten en een verminderd gebruik van chemicaliën. Ten tweede de ruimte; waterontharders nemen fysieke ruimte in beslag, dus zorg ervoor dat je voldoende plaats hebt.