Haarverf is mateloos populair; ongeveer 75% van de vrouwen laat hun haar kleuren en ook steeds meer mannen volgen dit voorbeeld. Maar hoe werkt haarverf precies? Wat is de wetenschap achter het kleuren van het haar? In dit artikel lees je er alles over!
Wat is haar nu eigenlijk?
Haar bestaat voornamelijk uit keratine. Dit is een eiwit wat ook in je nagels zit. De natuurlijke haarkleur wordt bepaalt door melanine; eumelanine voor de bruine en zwarte tinten en phaemelanine voor goudblonde en rode tinten. Wanneer beide soorten melanine ontbreken, heb je wit/grijs haar. Het buitenste laagje van de haarvezel wordt ook wel de cuticula genoemd. De cuticula bestaat uit haarschubben, die geopend en gesloten kunnen worden. Het middelste deel van de haarvezel heet de cortex; hier zitten ook de melaninemoleculen.
Natuurlijke haarkleuringen
Haarkleuring is een gevolg van een aantal chemische processen. Maar het begon met natuurlijke haarkleuringen. Duizenden jaren geleden kleuren men het haar al met planten en mineralen waar natuurlijke pigmenten in zitten. Ook vandaag de dag zijn er merken die haarverfproducten hebben met voornamelijk natuurlijke ingrediënten, zoals argan olie en calendula extract. WECOLOUR is zo’n merk. De haarverfproducten zijn vrij van onder andere parabenen, siliconen, ammonia en PPD. Mensen die allergisch zijn voor haarverf, zijn vaak allergisch voor het stofje PPD. Hierdoor is natuurlijke haarverf vaak ook geschikt voor mensen die allergisch zijn voor haarverf.
Hoe werkt permanente haarkleuring?
Om je haarkleur permanent te veranderen, moeten de haarschubben van de buitenste laag worden geopend. Het openen van deze laag gebeurt door ammoniak. Hierna moet het haar worden ontkleurd en de nieuwe kleur worden ingebracht. Peroxide is ook een bekende term binnen haarkleuring en dit zorgt ervoor dat het haar wordt ontkleurd. Peroxide geeft ook de welbekende geur die bij het verven van het haar vrijkomt. Na het kleuren van het haar worden de haarschubben weer afgesloten door een conditioner, waarmee de kleur wordt verzegeld.
Semi-permanente haarverf
Semi-permanente haarverf bevat geen ammoniak, waardoor de haarvezel niet wordt geopend. De kleurpigmenten van de verf blijft dus wat meer aan de buitenkant van de haren zitten, waardoor het na verloop van tijd steeds meer vervaagt en uiteindelijk verdwijnt. Bovendien wordt de natuurlijke haarkleur bewaard.
Het bleken van haar
Veel mensen willen graag hun donkere haren lichter verven. Hiervoor wordt bleekmiddel gebruikt. In je haar zit melanine; dit bepaalt de natuurlijke kleur van je haar. Bleekmiddel reageert met de melanine, waardoor het melaninemolecuul kleurloos wordt. Het haar wordt opgelicht, maar kan soms geel uitslaan. Dit is het gevolg van keratine; de natuurlijke eiwitten die in je haar zitten. Om de buitenste laag van het haar te openen, wordt waterstofperoxide gebruikt. Hierna kan het bleekmiddel de melaninemoleculen bereiken.