Een keuken voor iedere ruimte

De keuken: in veel huizen dé plek waar je wezen moet. Of je er alleen kookt, dagelijks met het hele gezin eet of geniet van de gezelligste avondjes met vrienden, de keuken moet mooi én praktisch zijn. In dit artikel gaan we in op hoe je de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk kunt indelen, of je nu een groot huis hebt of in een studio woont. Zo is er voor iedereen een passende keuken te vinden.

Restaurant aan huis

Houd je van koken en heb je graag mensen over de vloer? Dan past de uitdrukking ‘de keuken is het hart van het huis’ vast bij je. Wat is er leuker dan investeren in je keuken en kiezen voor het beste van het beste? Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden als het gaat om keukenstijlen, accessoires, toepassingen en apparatuur. Denk aan moderne apparaten die ingesteld zijn op de toekomst: energiezuinig, compact en onzichtbaar. 

Wil je graag een restaurant aan huis creëren? Dan kan een keukeneiland eigenlijk niet missen. Een keukeneiland leent zich dankzij een keukenblad van optimale kwaliteit perfect als werkplaats, waar je samen het eten kunt voorbereiden of waar gasten kunnen plaatsnemen en zien hoe jij als kok te werk gaat. Ook kun je het eiland gebruiken als een unieke eetplaats en bar.

Een keukeneiland kun je tegenwoordig helemaal naar eigen smaak en op maat laten maken. Zo past het kookeiland in iedere keuken; of je deze nu vrijstaand weg wilt zetten of vast wilt maken aan je keukenblok.

Compacte keukens

Wanneer je een kleine ruimte hebt, dan kan een passende keuken erg ingewikkeld zijn. Veel oudere compacte keukens zijn kleine modellen die niet efficiënt geplaatst zijn. Hierdoor ontstaat er veel loze ruimte in de keuken, heb je te weinig plek om lekker te koken of voor apparatuur, en kun je de keuken niet praktisch indelen. Een slimme oplossing voor de keuken in kleine ruimtes: de hoekkeuken. Deze is gemakkelijk op maat te maken en doordat je de hoeken van de kamer benut, heb je geen loze ruimte meer. 

Ook doe je er goed aan om zo functioneel mogelijk met je beschikbare ruimte om te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een inbouwvaatwasser, een kleinere kookplaat en voor een oven-magnetron-combinatie. Bekijk ook of de koelkast in de keuken geplaatst moet worden of dat je hier een andere ruimte voor kunt benutten, zoals een bijkeuken. Heb je geen bijkeuken? Kies dan voor een kleinere koelkast en kies absoluut voor een koel-vriescombinatie. Zo hoef je geen aparte vriezer te kopen. Moet je veel opslaan in de ijskast? Dan kun je altijd nog een (extra) vriezer of een grotere koelkast in de schuur kwijt. 

Verder is het van belang dat je kiest voor praktische opbergmogelijkheden. In kleinere ruimtes kan het verstandig zijn om in de hoogte te werken. Er zijn tal van prachtige planken en slimme oplossingen om je spullen kwijt te kunnen. Ook kun je jouw keukenkasten en -lades praktisch inrichten met behulp van organizers. Anno 2024 is organizen heel hip en kun je overal functionele ladeindelers vinden, of het nu gaat om bestek of pannen. 

Vraag advies

Het kan erg lastig zijn om de perfecte keuken te vinden, of je nu ruimte genoeg hebt of niet. Hoe maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, bijvoorbeeld? Meten is weten – een cliché, maar dat is niet voor niets. Meet de beschikbare oppervlakte goed op en ga eens naar een keukenspecialist voor advies. Maak eventueel foto’s van hoe je keuken er nu uitziet en alle extra kasten die je in de keuken hebt staan. Een expert kan je helpen de keuken praktisch én stijlvol in te richten op een manier die precies bij je behoeften en interieur past.