Je tuin als zelfvoorzienend ecosysteem?

Heb je nog geen geld of tijd gehad om de tuin rond je nieuwbouwwoning aan te leggen? Heb je een woning gekocht met een tuin die wat onderhoud kan gebruiken? Of heb je de grootste moeite om je tuin terug presentabel te maken na een langere periode?  Of je nu houdt van een strakke Engelse tuin of een frivole jungle stijl, je tuin in evenwicht houden, bespaart je veel extra werk. Hoe je hieraan begint, lees je hier.

Natuurlijke voedingsstoffen

Hoe meer jouw tuin is afgestemd op de natuur, hoe eenvoudiger in onderhoud. Zo kun je een water minnende plant op het hoogste punt van je tuin zetten maar dan zal deze minder goed gedijen dan wanneer je hem lager gelegen naast de wadi plant. 

Profiteer van de voedingsstoffen die de tuin zelf voortbrengt. Een tuin kan altijd nog wat extra voedingsstoffen gebruiken, bijvoorbeeld om de bloemen in de border een prachtige bloei te geven. Je kunt uiteraard kunstmest of organische mest kopen, maar al het groenafval uit je eigen tuin, kun je gebruiken om je tuin gezond te houden. Het resultaat is driedubbele winst: je bespaart tijd en geld doordat je bijvoorbeeld niet meer naar het recyclagepark moet rijden en je zet de kwalitatieve voedingsbron in om jouw tuin te laten schitteren. 

Plan van aanpak

Afgevallen bladeren vormen de grondstof voor bladaarde. Maak een silo van tuindraad, gooi er de bladeren in, oefen wat geduld en klaar is kees. Het maaisel van een grasperk is een beetje delicater. Je kunt het in het compostvat kwijt, maar grote hoeveelheden kunnen gaan rotten en samenklitten. Een mogelijke oplossing is het gras te mengen met bladeren of fijn snoeisel om lucht en structuur in het vat te brengen. Een andere oplossing is om regelmatiger met de zitmaaier te passeren zodat het gras in kleine stukjes wordt gemaaid. Deze korte stukjes  vallen tussen de sprietjes en verteren ter plaatse om het gras te voeden.   

Wat met onkruid? 

Ook onkruid dat je wiedt, kan perfect in het compostvat op voorwaarde dat het niet in zaad staat want dan zou het kunnen dat een deel van het zaad de tijd en het composteringsproces overleeft. En onkruid zaaien is iets wat je natuurlijk niet wil in je tuin. Houd het onkruid dat reeds in zaad staat apart en maak er gier van door het enkele weken onder te dompelen in water. Leng de gier aan met water en je hebt alweer een perfecte voedingsbron gecreëerd. Het beste onkruid is immers datgene dat er niet is en ook daarvoor kun je materiaal uit je eigen tuin gebruiken. Haal jouw snoeisel door de hakselaar en strooi dit tussen de beplanting in de borders. Je krijgt minder onkruid en een rijkere en meer gezonde bodem voor een perfect evenwicht in je tuin.

Zo geniet je nog meer van jouw groene parel en kijk je met voldoening toe hoe wonderlijk en weldadig de natuur kan zijn voor je tuin.