Slimme camera’s steeds populairder

De wereld van beveiligingstheorie is continu in verandering en ontwikkeling. Een van de meeste opvallende voorbeelden daarvan zijn slimme camera’s. Het traditionele camera systeem heeft plaatsgemaakt voor geavanceerde, intelligente systemen die de veiligheid van huizen, bedrijven en publieke ruimtes verbeteren. U  leest hier wat slimme camera’s precies inhouden, hoe ze werken en welke voordelen ze bieden in vergelijking met het klassieke bewakingssysteem.

Wat zijn slimme camera’s?

Slimme camera’s kunnen véél meer dan alleen beeld genereren. Door ze tegelijk in te zetten als sensor, creëren ze enorme hoeveelheden data. Dit bestaat uit het tellen hoeveel mensen er op straat zijn, wat de looproute is en welke typen voertuigen er passeren.

De moderne camera maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en computer vision. In tegenstelling tot klassieke camera’s, die simpelweg video opnemen en opslaan, zijn slimme camera’s in staat om beelden te analyseren, te begrijpen en er op te reageren.

Hoe werkt het?

Bovenop de ingebouwde camera-intelligentie analyseert de VCA, de software, de camera-data en kan hierin razendsnel zaken herkennen. Denk hierbij aan een camera die met een algoritme geweld en geluid zoals brekend glas kunnen herkennen. De software leert voortdurend van nieuwe gegevens en passen zich aan om beter te worden in het detecteren van afwijkingen en verdachte activiteiten. VCS Observation helpt u graag bij het realiseren van een totaaloplossing voor veiligheid en leefbaarheid.

Enkele functies van een slimme camera

  • Bewegingsdetectie: De camera’s kunnen het verschil identificeren tussen normale bewegingen, zoals langsrijdende voertuigen of voorbijgangers, en verdachte beweging die mogelijk wijzen op een inbraak of andere criminele gebeurtenissen. 
  • Gezichtsherkenning: Door middel van gezichtsherkenning-algoritme kunnen de camera’s personen identificeren die hen bekend zijn. Bij onbekende personen kunnen ze waarschuwingen genereren. 
  • Geluidsdetectie: Slimme camera’s kunnen in staat zijn om geluiden zoals glasbreuk of schreeuwen herkennen en daarop reageren.
  • Slimme zoombewegingen: Ook kunnen de camera’s inzoomen op specifieke objecten of personen om een helder en beter beeld te krijgen van de situatie.
  • Rechtstreekse meldingen: En wanneer de camera’s dus zo’n activiteit detecteren, kunnen ze onmiddellijk meldingen sturen naar eigenaren of beveiligingsdiensten via mobiele apps of e-mail.

Een essentiële tool

Door de verhoogde precisie, directe meldingen en preventieve mogelijkheden hebben slimme camera’s bewezen een essentiële tool te zijn in het waarborgen van de veiligheid. De slimme camera biedt al met al een hele hoop voordelen. Het zorgt voor een verhoging van de veiligheid, schrikt criminaliteit af, minder kans kans op vals alarm en een snellere reactie van eigenaren. 
Met slimme camera’s inclusief software kan elke gemeente of organisatie hier van profiteren. Daarom daagt VCS u uit: hebt u een idee voor uw organisatie, wilt u de kansen verkennen? Neem contact met ons op via de website voor een kosteloos eerste advies.