Waarom werken in het buitenland? De voordelen op een rij 

Internationale banen zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. Tegelijkertijd vinden veel ondernemers het ook lastig om de juiste krachten te vinden voor een bedrijf over de grens. Dit zien we bijvoorbeeld duidelijk terug binnen de agrarische sector. Het is vaak noodzakelijk om locaties in het buitenland te runnen, maar het ontbreekt aan goed opgeleid personeel. En dat terwijl werken in het buitenland juist heel veel voordelen kan opleveren. Als de mogelijkheid bestaat, is het dan ook zeker de moeite waard om dit te overwegen. 

Ben jij altijd al iemand geweest die houdt van uitdagingen en zijn of haar hand niet omdraait voor grootschalige veranderingen? En is het stiekem altijd al je wens geweest om over de grens te gaan werken? Maar heb je nooit de juiste vacature gevonden of durfde je simpelweg deze stap uiteindelijk toch niet te wagen? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Een baan in het buitenland heeft namelijk ongelooflijk veel te bieden. In dit artikel zetten we alle voordelen op een rij. 

Persoonlijke ontwikkeling 


Een van de grootste voordelen van werken in het buitenland is dat je jezelf als mens echt verder kunt ontwikkelen. Niet alleen als persoon, maar ook op professioneel gebied. Je komt in aanraking met een andere cultuur, maar leert ook op andere manieren naar dingen binnen jouw vakgebied te kijken. Je doet op een geheel andere wijze kennis en ervaring op. Hiermee groei je niet alleen als persoon, maar ook als professional. Die ervaring neem je de rest van je leven mee. Het staat bovendien heel goed op je CV, waardoor je in de toekomst ook meer kansen in eigen land zult hebben. 

Wees je er daarnaast van bewust dat het een enorme stap is om in het buitenland te gaan werken. Je bent plotseling volledig op jezelf gewezen. Dit maakt dat je ook meer zelfvertrouwen moet opbouwen. Hier heb je de rest van je leven profijt van. Bovendien hoeft een baan in het buitenland niet jaren van je tijd te kosten. Meestal gaat het om interim jobs waarbij een tijdelijke functie vervuld moet worden. Hierbij vragen ze bijvoorbeeld een professional van hier om hun expertise over te dragen aan een organisatie in het buitenland. Dit is slechts tijdelijk om het bedrijf goed op poten te zetten en vervolgens ga je weer terug naar België. 

Nieuwe contacten opdoen 

Het is altijd fijn om nieuwe contacten op te doen. Niet alleen om nieuwe mensen te ontmoeten en misschien zelfs een geheel nieuwe taal te leren, maar ook om je zakelijke netwerk verder uit te breiden. Als het je ambitie is om door te groeien binnen jouw vakgebied, dan heb je de juiste contacten nodig om je verder te helpen. Dat maakt doorgroeien makkelijker. Zij kunnen je bijvoorbeeld doorverwijzen naar andere mensen of bedrijven die jou in deze ambitie kunnen ondersteunen of een goed woordje doen als je ergens solliciteert. Een goed netwerk is goud waard in deze tijd.