Wanneer moet ik mijn fietsaccu opladen? 

Veel e-bike gebruikers maken zich zorgen over de levensduur van hun fietsaccu. Na een paar jaar gebruik, merken ze dat de prestaties van de accu sterk afnemen. Om ervoor te zorgen dat de accu zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze goed te behandelen. Helaas zijn er veel onduidelijkheden over hoe dit het beste kan worden gedaan.

Een veelvoorkomend probleem is dat fietsaccu’s niet op de juiste manier worden opgeladen. Dit kan leiden tot voortijdige slijtage van de accu, waardoor deze relatief snel versleten raakt en vervangen moet worden. Als goedkoper alternatief kan er gekozen worden voor e-bike accu revisie, waarbij alleen de slijtageonderdelen worden vervangen en veel van de oorspronkelijke componenten worden hergebruikt.

Om te voorkomen dat de fietsaccu al snel vervangen moet worden, zijn er vijf laadtips die kunnen helpen om de accu in goede conditie te houden:

Lees de handleiding

Lees eerst de handleiding van uw specifieke e-bike, zodat u weet hoe uw accumodel het beste behandeld kan worden. In de handleiding staan meestal uitgebreide laadinstructies beschreven.

Opladen na iedere rit

Het is aan te raden om de accu na (bijna) iedere rit op te laden. Wanneer de accu telkens volledig leeg wordt gefietst, treedt er sneller slijtage op. Bij hele korte ritten is het opladen niet perse nodig. Het ideale laadpercentage blijft tussen de 20% en 80%.

Niet constant aan de lader

Laat de accu niet continu aan de lader liggen, tenzij dit in de handleiding wordt beschreven. Zodra de accu is opgeladen, kan deze van het stroomnet worden verwijderd.

Houd toezicht tijdens het laden

Laad de accu op in een droge omgeving op kamertemperatuur. Houd toezicht tijdens het laden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Laad de accu niet ’s nachts of wanneer u niet thuis bent.

Af en toe opladen tijdens langdurige stilstand

Wanneer u de accu voor langere tijd niet gebruikt, sla deze dan op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Moderne lithium accu’s kunnen geen extreme temperaturen verdragen. Het is ook aan te raden om de accu minstens een keer per maand bij te laden, omdat de accu leegloopt wanneer deze niet wordt gebruikt.