Wat is ginkgo biloba en (hoe snel) werkt het?

Ginkgo biloba wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het staat vooral bekend om het scherp houden van het geheugen en het verbeteren van de bloedsomloop.

Wat is ginkgo biloba?

Ginkgo biloba is een boom met een zeer lange levensduur: een enkele boom kan wel 1.000 jaar oud worden. Het ginkgo biloba extract dat in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt, wordt gemaakt van de gedroogde groene bladeren van de boom.

Hoe snel werkt ginkgo biloba en welke soorten zijn er?

Het duurt meestal 4-6 weken voordat ginkgo biloba een verschil maakt. Ginkgo biloba supplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, als vloeibaar extract of als gedroogd blad voor thee. Een gemiddelde dosis is 100 mg per dag, meestal verdeeld in doses en ingenomen met voedsel. Je moet alleen de bladeren van ginkgo biloba gebruiken, nooit de vrucht of het zaad. Ga voor producten waar 24% ‘ginkgoliden’, ‘ginkgo flavonoïden’ of ‘ginkgo glycosiden’ op staat.

Waarom kopen mensen ginkgo biloba?

Ginkgo bladeren bevatten twee soorten antioxidanten – flavonoïden en terpenoïden. Antioxidanten bestrijden schadelijke deeltjes, vrije radicalen genaamd, die DNA en andere cellen beschadigen. Flavonoïden lijken de hartspier, bloedvaten, zenuwen en het netvlies te beschermen, terwijl terpenoïden de bloeddoorstroming verbeteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat ginkgo onze bloedsomloop verbetert door onze bloedvaten te verwijden en de bloedplaatjes minder kleverig te maken. Daarom kunnen ginkgo biloba supplementen nuttig zijn voor mensen met een slechte bloedsomloop.

Werkt ginkgo biloba tegen dementie?

Sommige deskundigen denken dat ginkgo biloba mogelijk helpt bij het denken, het geheugen en het leren door een betere bloedtoevoer naar de hersenen en omdat het de zenuwcellen beschermt. Maar het bewijs is tegenstrijdig: sommige onderzoeken zeggen dat het dementie tegengaat en andere zeggen dat het helemaal geen verschil maakt. Kortom: er is geen hard bewijs dat her hiervoor werkt. 

Ginkgo biloba kan mogelijk wel heilzaam zijn voor andere aandoeningen, waaronder: angst, premenstrueel syndroom, het fenomeen van Raynaud en oogaandoeningen waaronder glaucoom en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Hiernaar is meer onderzoek nodig.

Geeft te veel ginkgo biloba bijwerkingen?

Ja, ginkgo Biloba in grote hoeveelheden kan zeker bijwerkingen geven zoals maagklachten, hoofdpijn en huidreacties. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je altijd je arts raadplegen voordat je ginkgo biloba gaat gebruiken, omdat er een risico op inwendige bloedingen kan zijn.

Ginkgo biloba mag niet worden ingenomen door mensen met epilepsie omdat het aanvallen kan veroorzaken. Het mag niet worden gegeven aan kinderen of worden ingenomen door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en je moet een arts raadplegen voordat je ginkgo biloba inneemt als je insuline gebruikt voor diabetes, omdat een supplement de bloedsuikerspiegel kan verstoren.

Als je al medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld voor hoge bloeddruk) vraag dan advies aan een arts voordat je ginkgo biloba gaat gebruiken, omdat het kan interfereren met bepaalde medicijnen.