Een grote tuinrenovatie: wat heb je daarvoor nodig?

Wanneer je verhuist naar een andere woning, neem je de inrichting van de tuin meestal letterlijk op de koop toe. De kans is groot dat je zelf een totaal ander ideaalbeeld van de tuin hebt. Wanneer de woning eenmaal goed op orde is, wordt het tijd om je aandacht op de tuin te richten. Wil je het helemaal anders doen? Dan kun je het beste kiezen voor een grote tuinrenovatie, waarbij je ook de grond tot een zekere diepte afgraaft. Zo geef je de tuin een frisse start en weet je ook zeker dat je de beste omstandigheden voor je nieuwe aanplant creëert.

Hoe diep afgraven?

Het is belangrijk om eerst goed te bepalen wat je op welke plek wilt aanleggen. Voor een gazon of border kun je volstaan met ongeveer 15 centimeter afgraven, terwijl je voor een tuinpad tenminste 25 centimeter grond moet verwijderen. Komt er een carport in je tuin, dan is het weer een ander verhaal. Houd hiervoor een afgraving van 70 centimeter aan. Wanneer je dit afgraven in eigen beheer gaat uitvoeren, zul je hiervoor wel over de juiste machines moeten beschikken. Je kunt hiervoor terugvallen op professionele machineverhuur en vooraf de gewenste machines voor je project reserveren. Doe dit tijdig en maak een goede planning, zodat je ook echt klaar bent voor het werk op de betreffende dag. Houd rekening met eventuele tegenslagen in het voortraject, die voor vertraging kunnen zorgen.

Leidingen leggen

Afhankelijk van de beoogde indeling van de tuin wil je misschien elektriciteit aanleggen. Je kunt bijvoorbeeld een tuinhuis van elektriciteit voorzien, maar ook wanneer je een vijverpomp wilt gebruiken of verlichting langs het tuinpad wilt plaatsen, zul je die op elektriciteit moeten aansluiten. Als de tuin nog kaal is, kun je overal goed bij. Het is dus zaak om op dat moment het leidingwerk als eerste aan te leggen. Daarna begin je met het aanleggen van de paden. Als de hoofdstructuur is gerealiseerd, wordt het tijd om de uiteindelijke details in te vullen door gewassen aan te planten en alle andere objecten, zoals ornamenten, hekwerk en meubilair te plaatsen.

Het onderhouden van je nieuwe tuin

Elke tuin heeft onderhoud nodig, dus ook met jouw pas aangelegde tuin ontkom je daar niet aan. Als je de boel laat verwaarlozen, takelt het geheel in rap tempo af. Bewateren, snoeien en onkruid wieden zijn essentiële onderdelen hiervan.