Hoe zorg je ervoor dat je woning voldoet aan de veiligheidsnorm?

Veilig wonen is voor iedereen belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je huis een plek is waar je je veilig voelt, zonder je zorgen te moeten maken over allerlei risico’s. Maar hoe zorg je ervoor dat je woning daadwerkelijk voldoet aan de veiligheidsnormen? 

Brandveiligheid

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden in huis, is brandveiligheid. Het is echt heel belangrijk om brandmelders te installeren op elke verdieping van je woning, vooral in de buurt van slaapkamers en in de keuken. Vergeet ook niet om deze melders regelmatig te testen en de batterijen op tijd te vervangen. Een rookmelder die niet werkt, is natuurlijk zo goed als waardeloos. Naast rookmelders is het ook slim om een brandblusser of blusdeken in huis te hebben, zeker in ruimtes waar je kookt. Ongelukje in de keuken? Geen probleem als je goed voorbereid bent! Een blusdeken kan de vlammen snel blussen en voorkomt verdere schade.

Elektriciteit

Ook de staat van je elektrische installatie in huis is belangrijk. Zeker als je een oudere woning hebt, kunnen de bedrading of schakelaars verouderd zijn en niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Vergeet daarbij zeker niet de zekeringkast te controleren. Deze verdeelt de elektriciteit veilig over de verschillende groepen in je huis. Het is daarom geen overbodige luxe om de zekeringkast regelmatig te laten controleren door een professional. Zo voorkom je overbelasting en is de kans op kortsluiting of zelfs brand meteen veel kleiner.  Zorg er ten slotte ook voor dat je nooit te veel apparaten op één stopcontact aansluit. Dit kan leiden tot oververhitting van de bedrading, met alle risico’s van dien. Heb je twijfels over de staat van je elektrische installatie? Aarzel dan niet om een elektricien te bellen.

Inbraak

Naast brandveiligheid en elektriciteit is ook inbraakpreventie een belangrijke als het gaat om woningveiligheid. Gelukkig kun je met een paar simpele trucjes al veel bereiken. Denk bijvoorbeeld aan goede sloten op ramen en deuren. Tegenwoordig zijn er ook slimme sloten beschikbaar, waarmee je de deur op afstand kunt vergrendelen of openen via je smartphone. Beveiligingscamera’s en bewegingssensoren kunnen ook helpen om inbrekers af te schrikken. Heb je geen zin om veel geld uit te geven aan een compleet beveiligingssysteem? Dan kan een eenvoudig systeem met sensoren op de deuren en ramen een goede eerste stap zijn. Een inbreker zal wel twee keer nadenken voordat hij je huis probeert binnen te komen, als hij ziet dat je beveiliging serieus hebt genomen.

Veilige verwarming

In de winter wil je natuurlijk dat je huis lekker warm is. Maar het is ook belangrijk dat je verwarming veilig is. Of je nu een centrale verwarming hebt of een kachel, het is hoe dan ook belangrijk dat je deze regelmatig laat onderhouden. Een verwarming die slecht werkt kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren, zoals koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidemelders zijn dus net zo belangrijk als rookmelders, vooral als je een open haard of gasgestookte verwarming hebt. Deze onzichtbare en geurloze gas kan levensgevaarlijk zijn, maar met een goede melder krijg je op tijd een waarschuwing. Het is dus verstandig om zowel in de buurt van je verwarming als in de slaapkamer een koolmonoxidemelder te plaatsen.

Overige

Naast de basics, zijn er ook veel kleine maatregelen die je kunt nemen om je woning veiliger te maken:

  • Zorg voor genoeg verlichting in en rondom je huis. Dit schrikt inbrekers af en voorkomt dat je struikelt in het donker.
  • Installeer een deurspion of intercomsysteem zodat je altijd weet wie er voor de deur staat voordat je opendoet.
  • Bewaar giftige stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, buiten het bereik van kinderen. Dit geldt ook voor medicijnen.
  • Laat regelmatig je schoorsteen vegen als je een open haard of houtkachel gebruikt, om brandgevaar door ophoping van roet te voorkomen.